Empsan Tekstil | Empsan Tekstil

Wat besteedt het leven niet aan

Het lijkt ons dat het leven eindeloos is, dat we nog steeds tijd zullen hebben om alles te repareren, opnieuw te beginnen, te veranderen, te verbeteren. In de tussentijd kunt u wonen met onbemind, werken aan gehate werk, liggen op de bank. Maar wat als morgen de laatste is? Waar we spijt van hebben en wat zullen we weigeren als we begrijpen dat er geen tweede kans zal zijn?

“Hoeveel maakte ik me zorgen over onzin …”

Mijn oudere vriend stierf. We begrepen allebei dat onze ontmoeting duidelijk de laatste was. Dus het gebeurde. De ziekte heeft haar zeer veranderd – extern. Intern bleef ze zelf. Sterk. Verstandig. Wetende dat ze nog heel weinig over had, dacht ze aan tientallen jaren. En betreurde dat ze tijd doorbracht met lege ervaringen. En ik probeerde zich voor te stellen wat het zou zijn, sorry voor iedereen als je weet dat het leven binnenkort zal eindigen.

Psychologen en filosofen noemen deze ervaring existentieel. Een botsing met het vertrek van een geliefde of een ongeneeslijke ziekte doet ons nadenken over de waarde van het leven. Dit leidt tot gedachten over wat je kostbare jaren, maanden, dagen moet doorbrengen.

“De dood is een aandoening die ons de kans geeft om een ​​echt leven te leiden”, schrijft een psychiater en psychotherapeut Irvin Yalom. Hij beschrijft zijn ervaring met het onderhouden van steungroepen voor kankerpatiënten, hij spreekt over mensen die de zin van het leven hebben verloren, zodat hij hem later zal vinden en echte vreugde van elk zal krijgen – precies toen de dood te dicht bij hen kwam en bleek Wees beangstigend echt.

In een van de boeken stelt hij voor zich voor te stellen: als je wist dat na een bepaalde tijd de dood zou komen, zou je nu willen veranderen? Een soortgelijke vraag keert terug naar het onderwerp, waarop u niet de kostbare tijd van uw leven moet doorbrengen.

Nadat ik ze had gevraagd, wendde ik me tot de boeken en verhalen van mensen die een soortgelijke ervaring hebben overleefd en met anderen deelden. Iemand werd geconfronteerd met een ernstige ziekte, iemand overleefde een klinische dood, iemand sprak met stervende geliefden.

Waar velen het over hebben, blijft nog steeds persoonlijke ervaring van elk. Zelfs als totaal verschillende mensen tot dezelfde conclusie kwamen. En waarschijnlijk zal niet iedereen het eens zijn met deze lijst. Veel hangt af van de waarden van een persoon, omstandigheden, spirituele en intellectuele ontwikkeling, evenals een dozijn andere factoren. En toch bleek het te verzamelen wat echt belangrijk leek.

Waar niet aan moet worden verspild

1. Lege ervaringen. We maken ons zorgen over wat de buren over ons dachten, of een collega zal omzeilen met een toename of vanwege de eeuwige vrouw: “Waarom roept hij niet?»We maken ons van tevoren zorgen dat onze kinderen die de eerste deuce hebben ontvangen” conciërges worden “. We kunnen niet slapen, in mijn hoofd het laatste gesprek met de baas scrollen en raden wat hij in gedachten had.

Het is niet nodig om je gevoelens te devalueren – ze zullen waarschijnlijk alarm zijn over de problemen die het belangrijk is om op te lossen. En het is beter om ze op te lossen dan om tijd te blijven verspillen aan nutteloze onrust.

2. Onbemind werk. Toen ik mezelf betrapte op het feit dat ik elke zondag in moedeloze wanhoop raakte vanwege het “maandagsyndroom”, en ‘s ochtends om te werken, die onbemind raakte, “mijn benen niet dragen”, herinnerde zich wat Irwin schreef en besefte dat ik was mezelf vernietigen, het leven blijven uitgeven dat kracht wegneemt en niet geniet. Ik herinnerde me de datum van mijn ontslag uit dat werk en beschouwde het nog steeds als een vakantie.

3. Ongelukkige relaties. Er zijn honderdduizend redenen waarom mensen vele jaren blijven in giftige of ongelukkige relaties. Dit gaat niet alleen over de afwezigheid van passie of mythische eenheid van zielen. Niemand is perfect, relaties kunnen niet perfect zijn en ruzies overkomen iedereen, dit is normaal. Maar als er onder dit alles absoluut geen vreugde is, momenten van geluk, als een partner een vreemde is met wie je koud en eenzaam bent, dan is het logisch om te denken: is het geen kans op geluk?

4. Mensen uit het uitsporen. Vrienden die jaloers zijn in plaats van van je te genieten, collega’s die ten onrechte glimlachen en je vervangen. De moeder -in -law, die de ene in het gezicht spreekt, en voor de ogen van de ander, is het echt nodig om tijd en spirituele krachten te verspillen om de “dunne wereld” te behouden met degenen die nog steeds niet van je houden?

5. Geweld. Het lijkt erop dat dit duidelijk is, maar geweld neemt heel verschillende vormen aan. Iemand heeft gewoond met degenen die zich toestaan ​​om zijn hand op te steken naar zijn vrouw en kinderen. Iemand tot de ouderdom gehoorzaamt de vader-schutter. En iemand creëert geweld tegen zichzelf, dwingt te doen wat ze niet wil, vaak omwille van iemand die is uitgevonden en het doel niet waard is.

Bijvoorbeeld om een ​​persoonlijk leven op te offeren “omwille van een kind”, omdat het huwelijk is uit elkaar gegaan, en het is gebruikelijk om alles aan een ander in de familie te geven, jezelf te vergeten. En dan, een eenzaam en niet tevreden met zijn leven, om zo’n zelfverzekerde te eisen van een kind.

6. Geld omwille van het geld. Geld is geweldig, ze bieden een fatsoenlijk leven, geven de mogelijkheid om zichzelf te kopen dat wat plezier geeft, genot geeft, geliefden, reizen, goede opleiding geven aan kinderen en nog veel meer.

Maar wanneer alle tijd en krachten alleen zijn toegewijd om meer en meer te verdienen, bestaat er een risico om smaak voor het leven te verliezen en de vreugde van het hebben van nieuwe dingen. “Je kunt het niet in de kist stoppen” – veel rijke mensen aan het einde van hun leven kwamen tot deze eenvoudige gedachte. En iemand slaagde er zelfs in om een ​​goed doel te maken, omdat het ontmoeten van de dood de prioriteiten aanzienlijk kan veranderen.

7. Leugens en excuses. Ligt in redding en situaties wanneer je bedrog kunt beschermen of iemand tegen pijnstillige situaties is voor niemand uitgesloten, en categoricaliteit in deze kwestie kan verwant zijn aan domheid.

Maar constant excuses en leugens, waarachter ze zich verbergen en soms zelfs verliezen, nemen ze te veel middelen. Soms is het veel milieuvriendelijker ten opzichte van iedereen om een ​​ongemakkelijke of onaangename waarheid te vertellen en trouw te blijven aan jezelf.

8. Jaloezie. Emoties ontstaan ​​in ons als reacties op gebeurtenissen in het leven, en je moet jezelf er niet naar beoordelen. Woede is bijvoorbeeld een normale manifestatie van de menselijke natuur. Maar afgunst is een complexer gevoel en kan lange tijd blijven, corroderen bewustzijn en ziel. Maar er is een tegengif van haar, en het is de moeite waard om met dit probleem te werken, omdat veel mensen merkten dat zij het was die te veel tijd en moeite in hun leven kostte.

9. Nit -picking en ruzie met geliefden. De echtgenoot verspreidde sokken op de vloer, de zoon haalde het afval niet uit, de dochter maakte een stom kapsel en je vergat een deel van de aankopen in de winkel in de buurt van de kassa. Over het algemeen is alles verschrikkelijk. Er is een toestand wanneer er geen kracht is en een huishoudelijk weergave de laatste druppel wordt. Maar ruzie vanwege deze ondermijnde relaties en kost veel moeite. Ja, de man is geen voorbeeld https://libido-man.com/overgewicht-bij-mannen-vermindert-het-libido/ van nauwkeurigheid, maar hij zorgt op zijn eigen manier voor je. Kinderen opleiden is een enorm werk, en jij bent de heldin die je hen leert om te bestellen en probeert een goede smaak te brengen. En het pakket dat in de winkel is vergeten, is misschien niet de moeite waard om er achteraan te gaan, het is beter om jezelf een vakantie te geven, thee te drinken en kalm uit te ademen.

10. Bestaan ​​”op een ontwerp”. Zal het morgen komen? Dat weten we nooit. Mensen die in de regel een vreselijke diagnose hebben gesteld, merkten in de regel de verrassing en het bij dit moment op. Niet alle dromen komen uit – dit is normaal.

Maar als je hebt gedroomd om een ​​hond al je hele leven te krijgen en deze gewoonlijk uit te stellen voor later-denk aan of iets je echt verhindert het nu te doen, en geef jezelf deze vreugde. Die je een jaar lang van het beroep wilt veranderen, maar wacht erop dat zodra het zelf zal uitkomen? Dus probeer een stap te zetten, of, zoals in een grap, tenminste “naar de goede richting gaan”. En als je ooit ruzie hebt gemaakt met je moeder en het is weg, wacht dan niet, praat of schrijf haar een brief en vertel me hoe je je voelt.

“Denken aan de dood, worden we dankbaar, in staat om de talloze redenen voor ons bestaan ​​te waarderen”, schrijft Irvin Yalom. Het beangstigende onbekende dat iedereen wacht, maakt het mogelijk om na te denken over hoe je moet leren tevredenheid te krijgen van het leven-niet morgen of op een dag, maar hier en nu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir